You need to Read the rules and Join the forums before you can post.

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ram Issue?
04-08-2011, 09:55 PM,
#1
Ram Issue?
Recently I decided to take advantage of my operating system being 64 bit and decided to upgrade my RAM. But now for some reason with the new ram installed the computer won't boot and the LED light on the mother board indicates that there is memory error.

I currently have the following board

http://www.newegg.com/Product/Product.as...6813138140

And bought 1 stick of the following Memory.

http://www.newegg.com/Product/Product.as...6820226089

If I install the old sticks of memory everything is fine, so my guess is that its just a bad stick of memory. But was wanting to make sure before I go through the hassle of returning it.
Reply
04-08-2011, 11:20 PM,
#2
RE: Ram Issue?
I am no expert but I am guessing you went from maybe 2 sticks of 1 gig (2 gig) total to one stick of 4 gig ram. You must (should?) have 2 sticks of memory in place on the motherboard at all times and they must be identical in terms of their capability (not sure if manufacturer must be the same but i would recommend 2 identical sticks) You say you only bought one stick and when you replaced "the old sticks of memory everything is fine" so i am guessing that is why they work. i suspect you will need to buy another 4 gig stick or RMA that back and buy (2)2 gig sticks inorder to update to 4g (or 8 if you buy another 4 g stick) of ram.
Reply
04-08-2011, 11:35 PM,
#3
RE: Ram Issue?
Thanks for the reply.

I actually went from 2 1gb sticks which were one brand and 2 512mb sticks which were a different brand, to the new 4gb stick. I have also tried using it with the other memory but it still didn't work.

I might try your idea unless someone else confirms thats probably not case.

Reply
04-08-2011, 11:58 PM,
#4
RE: Ram Issue?
The motherboard shouldn't have any problem running a single stick of RAM, although it will occur a small performance hit due to going from dual-channel to single-channel.

Considering that your old sticks work just fine, it's probably a defective or incompatible stick. Probably incompatible, that would be my guess.

To get the most performance, I'd recommend a kit of two sticks of 2 GBs, for a total of 4GB. This Kingston kit would be my recommendation, for the best chances of compatibility and for the high reliability of Kingston:
http://www.newegg.com/Product/Product.as...6820134582
Laptop: MSI GS30 Shadow-045 Dimensions: 12.6" x 8.9" x 0.8" 2.65lbs CPU: Intel Core i7-4870HQ Quad-Core + Hyper-Threading OC 2.5-3.9GHz RAM: 16GB DDR3 1600MHz Video Card: Intel Iris Pro 5200 Storage: 2x128GB SDD RAID0 Audio: ASUS Xonar U3 USB Sound Card + Audio-Technica ATH-M50 headphones Screen: 13.3" - 1920 x 1080 IPS + 27" Dell P2715Q IPS 3840 x 2160 Keyboard: Filco Majestouch MX Cherry Blue Mouse: Logitech MX518
Reply
04-09-2011, 09:17 AM,
#5
RE: Ram Issue?
Thanks for the help I will just return the memory and give the one you suggested a try.

Thanks.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)