You need to Read the rules and Join the forums before you can post.

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hard drive not always detected
04-21-2012, 02:03 AM,
#1
Hard drive not always detected
I have a seagate 500g sata hard drive. Now Im having problems at the installation process of picking where I want to install windows 7 to. Sometimes the hard drive isnt recognized, sometimes it is. Then sometimes I get an error saying that "windows cant be installed to the disk ensure that the disk controller is enabled in bios". And other times I can start installing it but it constantly stays at 0%... This is just getting really irritating and I'm not sure what the problem is here...Any help would be greatly appreciated.

http://www.amazon.com/gp/product/B005CT5...00_s00_i00
Reply
04-21-2012, 10:09 AM,
#2
Hard drive not always detected
Is the SATA ports set as AHCI. Also, you may need to tell Windows 7 to loads drivers for your SATA controller during the install process.
Case: Fractal Design Define R4 CPU: Intel Core i7 3930K CPU Cooler: Noctua NH-D14 SE2011 GPU: EVGA GTX 650 2GB SSD: Samsung 840 Pro 256GB HDDs: Western Digital Caviar Black 1TB and Western Digital VelociRaptor 500 GB Motherboard: Asus P9X79 Pro RAM: 8x8GB (64GB) G. Skill Ripjaws Z 1600MHz Optical Drives: two Asus DRWB1ST PSU: Seasonic X650 80+ Gold Keyboard: Das Keyboard Professional S Mouse: Logitech Performance MX Tablet: Logitech T650 Monitors: NEC P241W and NEC PA241W Speakers: Bose Companion 3 Operating System: Windows 8 Pro 64 bit
Reply
04-21-2012, 04:36 PM,
#3
RE: Hard drive not always detected
I set it to AHCI and every attempt at installing I have been stuck at "setup is starting" screen. Could it be a problem with the actual hard drive itself? Like I said sometimes In BIOS it doesn't recognize a port being used at all by the hard drive.
Reply
04-21-2012, 05:22 PM,
#4
RE: Hard drive not always detected
Try connecting it to a different SATA port on your motherboard, see if that makes a difference.
Laptop: MSI GS30 Shadow-045 Dimensions: 12.6" x 8.9" x 0.8" 2.65lbs CPU: Intel Core i7-4870HQ Quad-Core + Hyper-Threading OC 2.5-3.9GHz RAM: 16GB DDR3 1600MHz Video Card: Intel Iris Pro 5200 Storage: 2x128GB SDD RAID0 Audio: ASUS Xonar U3 USB Sound Card + Audio-Technica ATH-M50 headphones Screen: 13.3" - 1920 x 1080 IPS + 27" Dell P2715Q IPS 3840 x 2160 Keyboard: Filco Majestouch MX Cherry Blue Mouse: Logitech MX518
Reply
04-21-2012, 07:30 PM,
#5
Hard drive not always detected
Try plugging it into a different SATA port. I had to do that when I installed Windows 7 on a computer I built, except it was my DVD drive that I had to move.

I also had to go into drive setup from within the Windows 7 setup.
Case: Fractal Design Define R4 CPU: Intel Core i7 3930K CPU Cooler: Noctua NH-D14 SE2011 GPU: EVGA GTX 650 2GB SSD: Samsung 840 Pro 256GB HDDs: Western Digital Caviar Black 1TB and Western Digital VelociRaptor 500 GB Motherboard: Asus P9X79 Pro RAM: 8x8GB (64GB) G. Skill Ripjaws Z 1600MHz Optical Drives: two Asus DRWB1ST PSU: Seasonic X650 80+ Gold Keyboard: Das Keyboard Professional S Mouse: Logitech Performance MX Tablet: Logitech T650 Monitors: NEC P241W and NEC PA241W Speakers: Bose Companion 3 Operating System: Windows 8 Pro 64 bit
Reply
04-21-2012, 08:04 PM,
#6
RE: Hard drive not always detected
That was my first troubleshooting remedy. Ive done this multiple times. It seems that switching it to a random port works temporarily for a couple resets and then poof the MOBO no longer detects the hard drive (while the optical drive never has an issue with this). Even so, every time I've came to the actual installation, it never got past 0% and it was stuck in that installing phase indefinitely.
Reply
04-21-2012, 09:57 PM,
#7
Hard drive not always detected
A common Fix to the problems similar to yours is to change the SATA setting in BIOS to "compatible" instead of "enhanced."
Case: Fractal Design Define R4 CPU: Intel Core i7 3930K CPU Cooler: Noctua NH-D14 SE2011 GPU: EVGA GTX 650 2GB SSD: Samsung 840 Pro 256GB HDDs: Western Digital Caviar Black 1TB and Western Digital VelociRaptor 500 GB Motherboard: Asus P9X79 Pro RAM: 8x8GB (64GB) G. Skill Ripjaws Z 1600MHz Optical Drives: two Asus DRWB1ST PSU: Seasonic X650 80+ Gold Keyboard: Das Keyboard Professional S Mouse: Logitech Performance MX Tablet: Logitech T650 Monitors: NEC P241W and NEC PA241W Speakers: Bose Companion 3 Operating System: Windows 8 Pro 64 bit
Reply
04-22-2012, 04:02 PM, (This post was last modified: 04-22-2012, 04:37 PM by jukappa.)
#8
RE: Hard drive not always detected
Quote:I tried that nothing works. At this point I cant get it past the indefinite "setup is starting..." screen. I think I will try it with another hard drive. This one was making that bad clicking noise before so it could be junk.
Ok oddly after about 10 minutes in the setup is starting screen it loaded past it, I believe the settings are back at ide enhanced however. and I made it to the part where windows is installing. And Its actually increasing in percentages... So I guess until further notice things are working. Thanks for the help guys


Spoke too soon, shortly after I got an error saying windows cannot install required files. Files does not exist... Ugh what gives.
Reply
04-24-2012, 05:52 PM,
#9
RE: Hard drive not always detected
Other causes could be the drive overheating or a broken SATA cable.
Reply
04-29-2012, 07:51 PM,
#10
RE: Hard drive not always detected
(04-24-2012, 05:52 PM)Kaid Wrote: Other causes could be the drive overheating or a broken SATA cable.

turns out it was just simply a bad hard drive.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)